A monk with a frozen ass (By Joeri Perneel, a 48HU participant) [DUTCH]

Ik ben er me van bewust dat je misschien eigenaardig opkijkt als je de titel van deze blogpost leest. Maar het is waar. Afgelopen donderdag ben ik samen met vijf andere CEO’s , twee begeleiders en één chef-kok via www.48hoursunplug.com begonnen aan een digitaal detoxprogramma van 48 uur zonder gsm, mail, televisie of krant. Het werden twee onvergetelijke dagen en nachten, twee etmalen die tot de mooiste van mijn nochtans al rijk gevulde leven behoren. 

Het was in alle opzichten een verrijkende ervaring die me leerde dat stilstaan eigenlijk ook vooruitgaan is, en niet alleen achteruitgaan, zoals het gevleugelde spreekwoord zegt. Het was ook voor het eerst in mijn drukke bestaan dat ik geleerd heb wat het betekent om in de winterkoude om halfacht ’s morgens te mediteren. De ongelooflijke rust die daarvan uitgaat is echt een zegen voor wie een druk bestaan leidt. En is dat laatste niet voor iedereen het geval? Moeten we niet allemaal toegeven dat we het eigenlijk steeds lastiger hebben om alle bordjes van ons drukke leven draaiende te houden? Lopen we onszelf niet steeds meer voorbij? Meer dan ooit stel ik mij na die ochtendlijke meditaties deze vragen. Dat je je dan voelt als een monnik met een bevroren achterste – vandaar dus de titel van mijn post - is het allemaal waard.

Als CEO was dit voor mij een oefening in leren luisteren want in tegenstelling tot in de dagelijkse routine was niet van mij verwacht dat ik zelf voortdurend het woord zou voeren. Tijdens zo’n tweedaagse worden ook andere en diepere gesprekken gevoerd waarin je weer leert om woorden van anderen welkom te heten. Iets wat je eigenlijk ook bij dagelijkse leiding meer dan nodig hebt, maar af en toe uit het oog verliest. Het is alsof je naar de wereld kijkt door een bril met nieuwe glazen, wat ongetwijfeld helpt om daarna je leiderschapsrol op een menselijkere manier op te nemen. Ook leiders die zich zeer bewust zijn van het belang van die menselijke aanpak lopen immers als gevolg van de dwang van alles wat in één dag moet gebeuren wel eens in de val van leiderschapstaal die geen warmte uitstraalt en dus medewerkers niet méé krijgt.  

Deze digitale detoxoefening leerde me ook hoe sterk we ons altijd weer laten meeslepen door de waan van de dag, hoe we altijd maar weer willen reageren op wat allemaal “breaking” is, hoe we schrik hebben om iets te missen en hoe we verleerd zijn om naar de schoonheid van de natuur te kijken. Het is echt nodig om daar eens bij stil te staan om op die manier kracht te vinden, die andere mensen op deze wereldbol van nature hebben behouden. Ik hoorde op 20 november Jan Hoet Jr. in het radioprogramma “De bende van Annemie” verklaren hoe weinig druk er is in het Italiaanse dorp waar hij nu woont. Zelfs als de olijvenoogst mislukt zien de met de natuur vergroeide inwoners dat als een voordeel, want dan moeten ze minder werken. Jen Hoet Jr. zei ook dat hij in België vrienden had verloren die zelfmoord pleegden omdat ze de ratrace niet meer aankonden of financiële problemen hadden en dat hij bij het vertellen van die verhalen in zijn Italiaanse dorp alleen maar reacties van ongeloof had gezien.  

Mijn 48 uur “unplugged” was voor mij in ieder geval een echte eye-opener. Ik had me erop ingeschreven omdat ik in een wereld waarin alles razendsnel gaat, het werken alsmaar complexer wordt en digitalisering ongekende mogelijkheden biedt om hiermee om te gaan, me toch de vraag stel of dit allemaal wel zo gezond is. Het aantal mensen dat uitvalt als gevolg van stress en burn-out blijft immers ongenadig toenemen. Flexibel werken vereist om constant geconnecteerd te zijn, maar is dat wel gezond? Moeten we niet stilaan overwegen om af en toe voor iedereen een digitale detox te verplichten om nog meer burn-outs te vermijden?

Het zijn vragen die in heel de wereld actueel zijn. Ook internationaal komen ze in tientallen boeken en events aan bod. Het lifestylemerk “Folk Rebellion” haalde al regelmatig de media omdat zaakvoerster Jess Davis onverbloemd pleit voor vaan “unpluggen”. Frances Booth schreef van haar kant het boek Onderkant formulier

The Distraction Trap: How to Focus in a Digital World, waarin ze een stappenplan aanreikt voor digitale detox. En dichter bij ons organiseert Gunnar Michielssen op vrijdag 24 november al voor de tiende keer e-mailloze vrijdag en schreef professor Luc Chalmet het boek “Mijn inbox is vol – hoe lean omgaan met e-mail?” . Het wijst er allemaal op dat er een groeiende nood bestaat aan een terugkeer naar de essentie van de dingen, naar gesprekken bij het haardvuur, naar de kracht om te kijken naar wat echt belangrijk is in het leven. Het is zeker geen toeval dat “Humanification, Go digital Stay Human”, een boek van Christian Kromme, nu al één van de belangrijkste boeken van het jaar wordt genoemd.

Mijn “48 uur unplugged” leerde me hoe belangrijk het is om de band met de natuur niet te verliezen en herinnerde me aan de kracht van stilte. Het zijn twee van de zaken die ook terugkomen in de 50 tips van Benjamin Hardy om gezonder, gelukkiger en succesvoller te zijn in het leven. Naast onder meer internet afzetten, geen koffie drinken en suikers eten, mediteren, vasten, elke dag iets doen dat je heel erg vindt, elke dag iets aardigs doen voor iemand anders, en één boek per week lezen. https://benjaminhardy.com/50-ways-happier-healthier-and-more-successful-people-live-on-their-own-terms/.  

Straks is het jaar weer ten einde en maken we volop goede voornemens voor een nieuw jaar. Ik kan alleen maar aanraden om volgend jaar zeker af en toe een “unplugged”-periode in te lassen. Het is goed voor je gezondheid, je denkvermogen en je creativiteit !

 

Fijne dag

Joeri 

Carlien Cavens